Jeg er Vegar Vaag

Sertifisert Birøkter


Sammen med min kone og våre to sønner, driver jeg Ilevangen Bigård og har dette som hobby.

Vår birøkter-logg:

2021

Begynnelsen


Nybegynner med ansvar for to bifolk. Det første året har vi hatt god nytte av vår mentor. Sesongen og vinteren har vi i stor grad hatt fokus på å bygge kompetanse, for å kunne tilrettelegge så godt som mulig for biene våre.


Opprettet Facebookside for å dele gleden vi har med birøkt.


Vi høstet ca. 25 kilo nydelig honning om høsten. Det meste av dette ble solgt direkte til kundene, for å dekke noe av våre utgifter.


Vi lanserte Ilevangen Bivoks; Et biprodukt for overflatebehandling av treverk.

Les mer om vår historie >

2022

Utvidelsen


Året for utvidelse av bigården. Vi produserer nye bifolk, ved å ta avleggere av de to bifolkene vi startet med i fjor.

Endelig har jeg fått mulighet til å fullføre nybegynnerkurs, for kompetansen må også utvides.


Kompetansekurs om bier er bestått, og jeg kan dermed kalle meg selv for sertifisert birøkter.


Bigården er nå også sertifisert uten avvik.


Desverre har den dårlige sommeren ført til redusert utvidelse i forhold til planene, og også noe redusert honning utbytte.


Vi laserte vår Honningsåpe med Havre & Geitemelk. Et produkt vi er stolte av, og som raskt ble poppulær hos kundene våre.


Vi fikk også presset noe honning i år, et spennede nytt honningprodukt.


2023

Anderledesåret


Med nylig påvist allergi for bier og fjorårets sesong friskt i minne, ble starten på årets sesong på mange måter tung. Noe av gleden med arbeidet i bigården ble blandet med en uro og usikkerhet for framtiden til driften.


Heldigvis bedret dette seg utover sommeren, og er nå blitt vant til "den nye normalen". Epi-Pen og medhjelper er alltid med.


Sesongen var vesentlig bedre enn fjoråret, og biene har virkelig trivdes. En kald vår satte noe begrensing på utvidelsene, men nå nærmer vi oss målet.


For oss ble det ny rekord med ca. 70 kilo nydelig honning i år.


Basert på de veldig gode resultatene med presset honning i fjor, så har vi bestemt oss for å kun presse honning fremover.

Nytt utstyr for pressing av honning er derfor bestilt for 2024.


Vi har også begynt utviklingen av et nytt og spennede produkt. Enn så lenge, er det hemmelig.

2024

Nå er vi omtrent der vi skal være

Årets sesong startet meget bra. Etter en varm mai måned så var bikubene proppfulle av aktive bier, og alt så lovende ut. 


Når man driver med bier, så er alt på naturens premisser. Etter den varme mai sol, kom en kald og vårt juni. Da ble biene sittende inne, og du har muligens hørt det før, "Lediggang er roten til alt vondt." 


Så snart finværet kom tilbake, ble de fleste av bifolkene grepet av trang til å sverme.  Sverming er bifolkets måte å formere seg, ved å dele opp kolonien i flere mindre enheter. Men det må jeg nesten skrive mer om en annen gang..


Vi fikk testet nyinnkjøpt utstyr for pressing av honningen i år, og der er tydelig at det i år er ekstra mue pollen i honningen vår. Det tror vi vil merkes på smaken. Vi forventer en ekstra fyldig smak på honningen i år. 


Bigården er re sertifisert, og igjen uten avvik.


I år har vi igjen slått de gamle rekordene, og kommer til å være mer på messer og torg, for å selge våre produkter. 


Nyte produkter:

Honning med Habanero.

Honning-lakris

Interessert?

Er du interessert i birøkt, vår honning eller våre biprodukt? Da vil vi gjerne høre fra deg.