Presset honning

Høsten 2022 presset vi for første gang noe av honningen vår. Årsaken var at den dårlige sesongen hadde ført til veldig ujevn vekt i tavlene, så vi fikk ikke balanse i slyngen.

Men du verden hvor glade vi er for at vi testet det ut. Den herlige, fyldige smaken av presset honning overgikk virkelig alle forventninger.  Vi bestemte oss dermed for at heretter skal all honningen vår presses.

Sammenligner vi med vanlig slynget honning, så inneholder presset honning mye mer av gode mineraler og sporstoffer. Den inneholder også opptil 6 ganger mer pollen. Pollenet som finnes i honningen vår er ikke bare velsmakende, men også rikt på næringsstoffer; proteiner, vitaminer, aminosyrer og antioksidanter.


Den er rett og slett bare enda bedre.

Ny honning skru-presse 2024

Selv om denne prosessen kan være litt mer tidkrevende og fordyrende, mener vi at det er verdt det for å kunne tilby våre kunder den beste honningen. 

Prosessen fra bikube til glass.

Fra bikube til pressing

Ilevangen Bigård høster honning kun en gang i løpet av sesongen. Om høsten når lyngen er ferdig blomstret er tiden inne.


Nøysomelig går vi igjennom hver bikube, og plukker varsomt ut vokstavlene med honning. Biene børstes forsiktig tilbake i kuben med skånsome børster.


Etter høsting settes vokstavlene med honning, luftig på vårt honninglager. Her lar vi honningen tørke en god stund, for å redusere vanninnholdet og konsentrere smakene. Vanninnholdet er et viktig kvalitetskriterie; det må være lavt nok til at honningen konserverer seg selv. Er det for mye fuktighet vil honningen begynne å gjære.


Når analysene indikerer at kvaliteten er riktig, er det tid for pressing.

Fra pressing til glass

Vokstavlen skjæres forsiktig ut av trerammen i 5 biter, som deretter legges i pressen. Vokstavlen presses under stadig stigende trykk, og innholdet tvinges dermed ut. Slik gjør vi med hver enkelt av tavlene.


Honningen, med pollen, og noe voks som følger med, samles i spann. Nypresset lynghonning har en "geleaktig" konsistens, noe som gjør den vanskelig å håndtere. For å kunne sile honningen bedre, må den røres, slik at "gele klumpene" brytes opp.


Honningen skal så passere gjennom en grov sil. Den grove silen samler opp de største voks-partiklene. Resten; Honningen og pollenet får passere. Denne delen av prosessen kan være er en tålmodighetsprøve.


Nå får den ferdig silte honningen stå over natten, slik at eventuelle luft bobler får flyte til overflaten.


For at honningen vår skal ha en mer stabil konsistens over tid, så gjør vi noe som kalles for "å pode honningen". Enkelt forklart, så tilsetter vi en liten mengde finkrystallisert honning fra forrige høst, og rører denne inn i honningen. Etter hvert vil all honningen arve denne egenskapen og bli finkrystallisert, og smørbar. Hadde vi hoppet over dette trinnet, ville honningen vært like god på smak, men over tid ville den få noe grovere krystaller, og oppleves kornete. 


Så er honningen klar til å tappes på glass. Glasset plasseres på en vekt, og fylles helt manuelt fra en honning-tank. Alle glass får minst den vekten som er deklarert.


Lokk skrues på, etiketter settes på og stemples med en best før dato. Men ikke vær bekymret om datoen nærmer seg. Oppbevares honningen riktig, så holder den i mange, mange år.


Sjekk ut våre honning, og voksprodukter